štvrtok 13. januára 2011

Mám titul, ale nikomu to nepovedzte

pôvodne publikované: 08/2008

Možno je to iba môj dojem, ale zdá sa mi, že ukončenie štúdia na vysokej škole je na Slovensku odsúdeniahodné.

Minule som tu čítal článok a následnú diskusiu o tom, že si mladý doktor chcel dať zapísať titul do občianskeho preukazu. Téma článku síce bola o inom, ale mňa zaujala táto vec. Hneď sa v diskusii totiž objavili hlasy, že načo si  niekto do občianskeho nechá zapísať titul, že je to zbytočné, atď. Dokonca niektorí tvrdili, že je to kontraproduktívne, lebo vraj dopravní policajti na to reagujú podráždene. Odhliadnuc od toho, že dopravní policajti zväčša kontrolujú vodičský preukaz, nie občiansky, nechápem, čo by ich malo na tom podráždiť a ako to vyzerá. Že dopravný policajt prezerajúc si doklady vytiahne obušok a so slovami „Hmm, pán doktor, tak to vyzerá, že vám nesvieti zadný reflektor...“ treskne po svetle a rozbije ho?  

Naozaj mi niekedy tieto názory pripadajú ako scény z hixploitation filmov (t.j. hororový subžáner, kde úchylní vidláci terorizujú zblúdilých turistov, napr. Texaský masaker a ďalšie), kde štrbavý uslintaný špinavý chlapík v šiltovke mieriac dvojhlavňovou brokovnicou na mladú roztrasenú dvojicu prenáša vety ako „Ha, vy bohatí ľudia z mesta so svojimi titulmi a čistým oblečením si myslíte, že ste niečo viac? Nie, ste hovná!“ Prásk, prásk... Pardon, to som sa nechal uniesť.

Skrátka si myslím, že vyštudovanie VŠ a dosiahnutie (hocijakého) titulu je úspech, nie krok späť v živote človeka. Preto považujem demonštrovanie VŠ titulu za legitímnu záležitosť, samozrejme v rozumnej miere. Okrem toho je to každého osobná vec, ak niekto nemá potrebu pýšiť sa titulom, v poriadku, ak niekto áno, tiež ok. Určite to ale nie je dôvod cítiť sa menejcenne. 

Napríklad ja titul používam iba v rámci práce, inokedy som to zatiaľ nepotreboval,  ale zaujímalo by ma, odkiaľ to pramení. Je to závisť? Alebo sme sa ešte nespamätali z minulého režimu, kde vládla robotnícka trieda a vzdelaní ľudia boli považovaní za lenivých darmožráčov, ktorí neboli schopní a ochotní manuálne pracovať, alebo elitných komunistov a ich príbuzných?

1 komentár:

  1. no vzhladom na to, ze titulom sa najradsej pysia ludia,ktori su exemplarom upadku slovenskeho skolstva (tety na urade prace, financni "poradcovia" atd. ) ako aj vzhladom na fakt, ze v pracovnom zivote sa s titulmi uz tak nesibrinkuje ako za socializmu povazujem nutne propagovanie svojho titulu za trapas

    OdpovedaťOdstrániť