Vražedné pobrežie
Súkromný detektív Nick Slaughter v rozhalenej havaj-košeli, tesilových kraťasoch a slamených sandáloch preháňa po tropickom ostrove ženské a zločincov a do toho mu kafre jeho nesympatická plochá spoločníčka a policajný šéf. No povedzte - existuje ešte väčšie krimiseriálové klišé? No ok, uznávam že „zabili mi partnera/manželku/dieťa/svokru, a preto odchádzam od polície a idem sa mstiť" je možno trochu klišéovitejšie, ale aj tak... Veď si všimnite úvodnú zvučku - akčná scéna strieda erotickú scénu, ale do toho hudba, že si človek kontroluje, či sa natrel dosť vysokým faktorom... Napriek zjavnému bulšitizmu sa to ale pozeralo celkom dobre a v roku 1995 nebolo v nedeľu dopoludnia užitočnejšej činnosti, než čučať na Tropical heat a zisťovať, skade ten Nick vyťahuje tú tridsaťosmičku, fiškus jeden.
 
Baywatch Nights
Tak si predstavte, že celé dni trávite na pláži v červených trencloch, zachraňujete ľudí z potápajúcich sa ropných plošín, likvidujete vyplavené bomby z druhej svetovej, rozbíjate portorikánsky gang priekupníkov kokaínu a zadeľujete smeny kozatým blondínam a jednej plochej brunete. Navyše sa sám staráte o dospievajúceho syna, ktorého zrejme aj dosť nenávidíte, lebo ste ho nazvali Hobbie... Z toho by sa jeden uchľastal... a kebyže sa voláte Hasselhoff, tak ste sa aj, ale Mitch Buchannan, to je iná káva. Ten to nielenže všetko zvláda, ale ešte si nájde aj bočák na noc a nejaké zákonné obmedzenia počtu odrobených hodín vrátane nadčasov v zmysle Zákonníka práce v znení neskorších predpisov má na saláme. Mitch to stíha a ešte koncom apríla dá aj 2 % z daní detskému domovu Konvalinka. Problém je, že ponuka práce v čase nočnom je trochu obmedzená, takže môžete robiť taxikára, pimpovať kurvy, alebo čistiť žľaby na parkovisku v Poluse. Alebo, ak ste v USA, tak môžete robiť súkromného detektíva - potrebujete akurát fialové sako, športový kabriolet a nejakého poskoka čiernej pleti, ktorý všetko urobí za vás a vy len prídete na hotové. Škoda, že je to práca na dobu určitú, kým aj ten posledný televízny divák nezistí, že Noci Pobrežnej Hliadky sú neuveriteľná mokotina.
 

Step by Step
Rodinný sit-com, dá sa tu niečo pokaziť? Veď už ten námet - rodina Lambertovcov s XY deťmi sa prižení k rodine Fosterovcov so ZW deťmi, a to bude fun fun fun, keďže Lambertovcovi sú redneckovia a Fosterovci zase nóbl intelektuáli (alebo tak nejako). Fun fun fun to aj bola, aspoň zo začiatku, najmä vďaka bratrancovi Codymu a jeho „muhehehe" smiechu. A navyše tam hral Patrick Duffy (kamarát Igor má doteraz traumu z jedného vysielania, keď sa TV Markíza rozhodla uviesť neoficiálny večer s Patrickom Duffym, keď najprv bol Dallas, potom Krok za krokom a v hlavnom vysielacom čase psychologická melodráma „Ocko" hádajte s kým v hlavnej úlohe). Potom ale tvorcovia nejakou kozmickou náhodou zistili, že rodinné seriály musia vychovávať a vzdelávať. A vtedy hovno trafilo ventilátor. Takpovediac. Odvtedy sme v každej časti boli upozorňovaní na nebezpečenstvo drog, nechráneného sexu, riadenia v opitosti, alebo úskalia používania kreditnej karty bez limitu (áno, aj ja považujem vydávanie bezlimitných kreditiek 16-ročným faganom za jeden z počiatkov terajšej hospodárskej krízy). Navyše do seriálu pribudla nová postava - vlastné decko Lambertovcov aj Fosterovcov, malá Lilly a tá sa u mňa stala hneď tou najotravnejšou seriálovou postavou všetkých čias. Buď fňukala, revala, alebo bola ofučaná. Ako v tom diele, keď si chceli kúpiť nový dom, Patrick Duffy dostal super cenu na exkluzívnu rodinnú vilu, všetci boli nadšení, akurát malá krepaňa Lilly sa zase ofučala a ofňukala, takže nakoniec zostali vo svojej starej, termitmi obžratej, barabizni. No takú by som jej jednu prij... eee, teda... by som jej vysvetlil, citlivo a primerane jej veku, že jej tam bude lepšie a že si zvykne.
 
Perfektní príbuzní
Ďalší shit-com, tentokrát o mladom mužovi, ktorý príde z vidieka do veľkého mesta a zároveň sa k nemu prisťahuje jeho vzdialený príbuzný až z ďalekého Moldavska (či z nejakej inej krajiny, o ktorej si Američania myslia, že sa tam ide diaľnicou cez Indický oceán). Stret rozdielov a zvyklostí dvoch úplne odlišných kultúr má za následok obrovský príval kravských fekálií... teda, chcem povedať - obrovský príval humoru a originálnych gagov. Ktoré sú postavené na tom, že bratranec Balki sa oblieka ako idiot, rozpráva ako idiot a správa sa ako idiot. Napríklad sa ovešia hovädzími stejkami, postaví sa na záchodovú misu a točí sa dokola a hýka pri tom ako výr skalný a na vysvetlenie povie „Toto je tláádičný moldafský lituáál vítania jáálíí". Omg, to sa jeden zasmeje, až mu slezinu odtrhne.
 
VIP
Tak toto je skutočný seriálový diamant. Ešte teraz sa spotený budím so spomienkami na tú nevtieravú kampaň TV Nóva na tento klenot, ktorá trvala asi dva mesiace a človek by podľa nej čakal, že to bude minimálne seriálový Krstný Otec. A navyše s Pamelou Andersón. No nepozri si to, kua! Námet: Valerie Ironsová je blbá kozatá bloncka, ktorá predáva langoše niekde v LA. Raz náhodou ovalí kabelkou po hlave chlapíka, ktorý je zhodou okolností nejaký ultra-nebezpečný terorista a vrah. A preto si ju, ako reklamnú postavičku, najme bezpečnostná agentúra, aby jej spravila meno a dostala agentúru znova na výslnie. Kokos, sila čo? A to ešte nie je všetko - nie že by jej ľudia z agentúry iba platili rentu, ale oni ju berú ešte aj do akcií, kde je veľmi efektívna, ako tam pobehuje na ihličkových podpätkoch a v tesných latexových minišatách. Našťastie jej kolegovia ju vždy podržia (síce všetci vyzerajú na 25, ale každý z nich bol 10 rokov v Mossade, 8 rokov v KGB a 4 roky v STASI). Človek by sa zmieril s tým, že scenár kradli tvorcovia deťom z osobitnej školy zo slohových prác na tému „Môj vysnený akčný film", veď na „Tits and guns" štýl toho veľa netreba, ale tu sa vzácne stretol smiešny obsah s otrasnou formou. Asi väčšina rozpočtu išla na krém proti vráskam pre Pamelu, takže aj tie akčné scény vyzerajú jak z tureckého Ramba. Nakoniec aj Narkóza s Nóvou pochopili, že toto sa nedá vysielať v prime-time a že lepšie to bude dávať v pondelok a štvrtok o pol tretej ráno.
 
Bonus:
Vilém Tell? Crossbow?
Toto si teda príliš nepamätám, myslím, že jedna časť trvala asi tak 7-9 minút a Vilém sa rád kryl pri streľbe z kuše za svojím koňom, no každopádne treba poďakovať autorom zvučky za to, že vymysleli psychedelický goa-trance.
 


Diskusia: http://blog.sme.sk/diskusie/1450748/1/Serialove-vykopavky.html