štvrtok 13. januára 2011

Naj kontro... čo?

09/2009 (bohužiaľ, fotky sa nedochovali)

Pred chvíľou som si prečítal tento článok a teda musím povedať, že na mňa naozaj urobil hlboký dojem. Ale nie z toho, že si niekto „uťahuje“ z 11. septembra, pretože 11. september je pre mňa iba dátum a o pár rokov si to, čo vtedy stalo aj tak nikto nebude pamätať a myslím, že aj teraz, keby ste sa spýtali babky z Horného Výtoku, čo sa stalo 11. septembra 2001, tak by sa trikrát pokrižovala a povedala: „Ježismária, to mladý Hruškovič narazil babettou do stromu a hodilo ho až do potoka. Ach, chudera mladá Hruškovičová, šak tá sa z toho načisto pomiatla...“

Ale to som odbočil. Mňa šokuje a fascinuje kreativita, invencia a v neposlednom rade vysoko nadpriemerné technické prevedenie autorov predmetných cd-obalov. Veď poďme hneď od prvého miesta:
Najkontroverznejší obal má vraj nejaký raper Paris na albume Sonic Jihad. Nie gehört? Nič si z toho nerobte, ani ja ho nepoznám a nechápem, prečo by som mal, veď v USA je asi 50 miliónov rapperov a keď počujete jedného, akoby ste počuli všetkých – to je samé bitch, dawg, hood, gang, bang a skank. Asi ako u nás, až na to, že americkí rapperi sú väčšinou aj anatomicky čierni a ich poslucháči rozumejú ich textom.

No ale poďme sa pozrieť na obal:


v ľavom hornom rohu vidím nápis Paris a cez písmená prechádza nejaká mačkovitá šelma. Zrejme Paris vyrastal, ako väčšina rapistov, v ghéte a flákal školskú dochádzku, takže si zjavne myslí, že Paris je zviera a nie mesto v Európe. Ďalej nechýba obligátna nálepka „Vorsicht! Explicitná lyrika“ a dole je nápis Sonic Jihad, čo je supa-dupa originálny názov, lebo slovo „sonic“ sa vyskytuje iba v 34 258 pesničkách a 2247 názvoch albumov a v spojení so slovom Jihad dostávame slovné spojenie „Nadzvuková svätá vojna proti kresťanom“, čo je veľmi trefné a ja kebyže som Arab a mám podnik na výrobu stíhačiek, mal by som s názvom po starostiach.

Čo je ale hlavné a aj strááášne kontroverzné je ten obrázok, na ktorom Boeing akože mieri na budovu, čo vyzerá ako Biely dom. Všimnite si ale tieň lietadla, t.j. tá rozmazaná škvrna na tráve a na strome vľavo – tieň sa ťahá cez celú záhradu tak, že predok lietadla je už takmer pred domnelým bielym domom, čo je v skutočnosti samozrejme nezmysel, takže zjavné je, že to nie je Biely dom, ale nejaká zmenšenina domáceho majstra uňho na záhradke.  Tak kvôli čomu také haló?


Poďme ďalej: „Na druhé miesto zaradili autori rebríčka obal nahrávky Our Lady Of Annihilation punk-rockovej formácie Most Precious Blood. Autor Justin Boruki na ňom zobrazuje Pannu Máriu s rozpaženými rukami a svätožiarou, ktorá má okolo pása upevnenú trhavinu a časovač a je pripravená spáchať samovražedný atentát.“ Vždy ma neskutočne pobavia názvy punk-rockových, ale najmä rôznych grind-core, hard-core, metal-core, alluminium-core a iných –core kapiel. Asi je na to aj nejaký manuál, lebo vždy sa tam vyskytujú rovnaké slová. V podstate ideálna škrek-gitarová kapela by sa mohla volať Blood Lust Vomit Cunt Shitty Dead Zombie Psycho Vampires.

No a keď názov je polovica úspechu, tak druhá polovica je vizuál a keď hráme totálne na hovno, tak musíme pridať aj tretiu polovicu, a to, že musíme šokovať. No a kto sa už šokuje ľahšie, než kresťania. Čiže Panna Mária opásaná C4-kou je super nápad aj napriek tomu, že vyzerá ako predavačka v parfumérii pod tridsaťhviezdičkovým znakom Európskej únie, krčiaca ramenami, že ako „Nie, Escadu nemáme, ani neviem, kedy budeme mať. Ale skúste nejakú inú vzorku z mojej opaskovej vzorkovnice.“

A do tretice všetko chujné: „Tretie miesto patrí oaklandskej hip-hopovej skupine The Coup a obalu jej CD Party Music (2001). Dvojica raperov na nej počúva hudbu a pôsobí uvoľneným dojmom, a to napriek tomu, že v pozadí padá newyorské Svetové obchodné centrum.“ Musím priznať, že tento booklet má v sebe isté alarmujúce posolstvo, a síce, že drogy sú zlé. Lebo urobiť takýto obal, dať naň svoj ksicht, ten ksicht vyformovať do takéhoto mimického výrazu a potom dúfať, že si toto aj niekto kúpi, to si vyžaduje naozaj veľkú dávku psychotropík. Potom vám aj nápad sa vystrihnúť z fotky a v paintbrushi sa capnúť na fotku čmudiacich dvojičiek pripadá taký vtipný a dobrý, ako s rozbehom skočiť hlavičku medzi naskladané hliníkové stoličky. Ale nie je. Fakt nie.



Inak ak by ste chceli vidieť tie naozaj otrasné, nechutné, bizarné a odpudzujúce cd-obaly, pozrite sem:

Diskusia: http://blog.sme.sk/diskusie/1568743/1/Naj-kontro-co.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára