štvrtok 13. januára 2011

Da Happening

pôvodne publikované: 10/2008


Recenzia na film The Happening a na Marka Wahlberga.


Mal to byť ďalší kick-ass blockbuster od M. Night Shamya... Shyamla.... Shyamalana... no veď viete, od toho zaúdeného chlapíka, ktorý nás už presvedčil, že Bruce Willis je mŕtvy a nevie o tom (Šiesty zmysel http://www.imdb.com/title/tt0167404/ ), že Bruce Willis je superhrdina a nevie o tom (Dí Anbrejkebl http://www.imdb.com/title/tt0217869/), alebo že obyvatelia dediny z 18. storočia žijú vlastne v súčasnosti a nevedia o tom (Da Viláž http://www.imdb.com/title/tt0368447/).

A trailer nevyzeral zle. Nejakí ľudia padajúci zo strechy a tak... Ale mal som vedieť, že človek by sa nemal nechať opiť rožkom. Teda vlastne trailerom. Takže povedzme si rovno – The Happening (u nás ako „Udalosť“) je zlý film. Fakt zlý. Veľmi. Ale je to ten z tých zlých filmov, že je až smiešny. A také ja rád.

Stručne k deju: film sleduje osudy matematika, ktorého hrá Marky Mark Wahlber a jeho ženy, ktorí prekonávajú nejakú manželskú krízu, či čo, keď do ich života zasiahne epidémia samovrážd. Wow, epidémia samovrážd, to vyzerá dobre... Ľudia skáču zo striech, pod auto, strieľajú si do hláv, pichajú ihlice do krku a tak... Zdá sa, že epidémia sa šíri vo veľkých mestách, takže ľudia z nich utekajú, takže matematik so ženou nemôžu byť výnimkou. Spolu s nimi uteká aj matematikov kolega s dcérou. Ten sa potom od nich oddelí, aby sa vrátil po svoju ženu, ale neskôr dostane epidémia aj jeho, takže jeho dcéra prischne matematikovi so ženou. Jeho dcéra je ale kľudné decko, nie ako tá malá plavovlasá hysterka z Vojny svetov, takže jej prítomnosť vo filme nejako nevadí. Dej je v podstate úplne o ničom – ide asi o to, že vlak nemôže pokračovať, lebo rušňovodič sa s nikým nevie spojiť (to som nepochopil, ale nevadí), takže sa ide autom, potom pešo, hrdinovia stretávajú rôznych ľudí, niektorí zomrú, niektorí nie, nakoniec hrdinovia zostanú sami, nájdu nejakú chalúpku, kde býva taká divná stará praženica, tá sa potom tiež zasamovraždí, potom keď už už to vyzerá, že aj hlavní hrdinovia si budú musieť hodiť mašľu, epidémia prejde a to je v podstate koniec. Hm, napko, čo?

Ale to, čo tento film robí takým smiešnym, nie je blbý dej a absolútne nemožný scenár a réžia (viď „top scéna“), ale najmä famózne herecké výkony. Medzi nimi exceluje Mark Wahlberg. V celom filme má jeden jediný mimický výraz, ktorý by sa dal popísať ako niečo medzi údivom, nechápaním, hnevom a šokom. Asi ako dieťa, ktoré prichytí rodičov pri súloži a navyše musí ísť urgentne na potrebu. To sa nedá opísať, to treba vidieť.




Navyše, koniec filmu neobsahuje ani očakávaný twist, to jest dejový zvrat(ok), tak ako sme zvyknutí u ostatných filmov režiséra. Človek by čakal niečo ako „Ahaa, to sa im celé iba snívalo“, alebo „Ahaa, vlastne za tým bol Fico, teraz to už do seba zapadá...“, ale nedočkali sme sa. Aj keď možno je to tak lepšie. Takže ako hovorím, bolo to tak zlé, až to človeka bavilo. Udeľujem teda 2 cd-čka New Kids On The Block z piatich.


Top scéna:
Matematik so ženou a nejakými ďalšími ľuďmi stoja na poli a blíži sa k nim „to“. Všetci sa pýtajú matematika, čo majú robiť.
Matematik: -Ticho, nechajte ma rozmýšľať.
Ostatní: -Rýchlo, blíži sa to.
Matematik: -Počkajte, musím si to premyslieť.
Ostatní: -Rýýýýchloooo!!!
Matematík: -Ešte chvííííľu!!!!
Ostatní: -Rýýýýýýýýchloooooo!!!
Matematik: -Už som na to prišiel. Rozdeľme sa a utekajme!

Čo dodať... Jednoducho bravúrna gradácia napätia s prekvapivým vyvrcholením, že keď sa blíži niečo, čo nás môže zabiť, treba utekať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára