CSI bol kedysi jednoduchý krimi-seriál, ktorý sa na nič nehral a jeho náplňou bolo ukázať zločin, potom pátranie po vrahovi a nakoniec spravodlivé potrestanie vraha. Síce to bolo stále rovnaké, a to najmä preto, že:
- vrah niekoho zabil na veľmi špecifickom mieste (napríklad na púšti v mieste, kde sa vyskytuje veľmi raritný a endemický druh kojotov a vrah na jeho smolu pri vražde šliapne do ich hovna)
- vrah niekoho zabil veľmi špecifickým spôsobom (napríklad ho trepol puklicou od auta po hlave, a tieto puklice sa vyrábajú ručne len na jedinom mieste a v obmedzenom množstve)
- samotný vrah je veľmi špecifický, alebo má na sebe niečo špecifické (napríklad kríva, alebo nosí veľmi drahý sveter, ktorý vyrábajú... viď predchádzajúci bod)
Vďaka týmto bodom vždy vraha spoľahlivo určili, aj keď spravidla to bolo hovno platné, lebo keď mu predostreli všetky úžasne nezvratné dôkazy („Skončil si, krivý Joe, vlákna z tvojej košele sme našli na obeti, navyše na nich bolo tvoje semeno a odtlačok pečatného prsteňa s tvojim menom a číslom poistenia sme našli na zadku obete"), tak sa podozrivý aj tak vždy zosypal a priznal a ešte aj povedal motív. Navyše páchateľ bol vždy z tých, ktorých už predtým vypočúvali, akurát sa nemohol priznať v 20-tej minúte, ale až v štyridsiatej. A aj tak stále nechápem, prečo podozrivých vždy pustili, len preto, že povedali, že oni to byť nemohli, lebo boli práve v kine, alebo v kvetinárstve a nedali do vyšetrovačky. Ale aj tak sme to pozerali a tipovali, či to spravil Krivý Joe alebo Botoxová Sue, lebo nebolo dôležité, kto to spravil, ale ako sa fízli (pardon, forenzní vyšetrovatelia) k tomu dopracovali.
No a teraz tu máme nové série, tak sa na ne pozrime:

CSI: Las Vegas
Tak v prvom rade, už tam nehrá ten nudný, šedivý, ale vystriedal ho Laurence „Morpheus z Matrixu" Fishburne. Wooooow!.... si možno poviete, keď máte potrebu takto extaticky reagovať na túto informáciu. Lebo Morpheus je uvedený v titulkoch, ale videl som ho asi dvakrát na 10 sekúnd, ale je tam? Je!

V nedeľu vyšetrovali prípad vraždy týpka - tvorcu nejakého seriálu, čo vyzeral ako Star Trek, ale keďže asi tvorcovia CSI nezohnali licenciu na použitie Star Treku, tak sa to volalo Astro Quest, ale inak to bola úplne rovnaká bukvoidná sci-fi mokotina. Týpka zabili tuším nejakým kufrom, ale to je asi tak všetko, čo si pamätám, lebo to bolo celé o tom, ako sa jeden zamestnanec laboratória zamiloval do svojej kolegyne a 70% stopáže tvorilo to, že na ňu čumel ako nekrofil do truhly, alebo halucinoval, že je hlavným hrdinom Astro Questu a ona vedľajšia postava. Ešte tam aj čo-to porozprávali, ale tak veľmi som sa v tom strácal, že som si začínal myslieť, že mám nádor na mozgu, ktorý postihuje moje lexikálne centrum a nie som schopný rozumieť bežným televíznym dialógom... Našťastie asi nemám, lebo potom išlo....

CSI: Majéémi
a to už bolo trochu lepšie, ale nie oveľa. V Miami síce nehrá Morpheus, ale hrá tam „Sunglasses man", t.j. David Caruso, t.j. Horatio Caine. Zatiaľ čo nudný šedivý v CSI: Las Vegas bol vedec, Okuliarman má jedinú funkciu, a to vstúpiť do miestnosti, dať si dolu slnečné okuliare, povedať nejakú madafakin kúlovú hlášku, nasadiť si slnečné okuliare naspäť na oči a odpochodovať preč. Fakt, to je celé, nič iné nerobí. Síce som ho raz tuším videl strieľať z pištole, ale to sa mi možno iba zdalo.

Vlastne celé CSI: Majéémi je najmä skôr o forme, než o obsahu. Policajti sú tu topmodelky a topmodelkovia, takže zatiaľ čo v Las Vegas vidíme geekov v labáku rýpajúcich sa v skúmavkách*, tu vidíme spomalené zábery na topmodelka policajta, ako ide po schodoch, potom si kľakne, otvorí kufrík, niečo z neho vyberá a strih na policajnú topmodelku, ako vo vysokých podpätkoch kráča po rebríku a vystrkuje do kamery riť v obtiahnutých gatiach. No a problém je, že už to nie je, čo to bývalo. Horatiove okuliare už nemajú tú charizmu, čo mali, alebo to robí príliš často, až si začínam myslieť, že chudák trpí nejakým tikom a musí stále v ruke žmoliť rám okuliarov. A takisto aj tu sa prejavuje vyčerpateľnosť obnoviteľných (?) scenáristických zdrojov, keď aj sem už zamontovali nejaký náznak pracovného romániku, keď hispánsky topmodel pokukoval po tej bloncke, ktorá síce už nespĺňa kritérium veku na topmodeling, ale furt vyzerá celkom dobre, takže ju zatiaľ ešte nevyhodili, ani nenechali odstreliť (vraždenie seriálových postáv je už scenáristické dno, a tam ešte Majéémi asi nie je, chvalabohu). Celkovo to bolo lepšie ako Vegas, ale aj tak som skoro zaspal, takže musím udeliť 4 ožužlané Ray Bany z desiatich.

*Tu sa musím pristaviť, lebo to tiež nie je celkom pravda, tak ako kedysi. Forenzní poliši vo Vegas už nečumia do mikroskopov, nestavajú modely, ani nestrieľajú do figurín. Podľa najnovších dielov CSI to vyzerá, že majú na všetko najnovší hardware a software, takže kedysi také divácky atraktívne vyšetrovanie vyzerá tak, že zoberú vzorku, hodia do nejakej plechovej krabice, potom počkajú, kým im monitor v najnovšom 3D rozhraní vyhodí nápis „match" a rovno aj s fotkou a osobnými údajmi páchateľa. Čo som si všimol, tak v nedeľu použili niečo ako „Grafologický identifikátor kufrových štítkov v2.6", „Automatizovaný určovateľ pohlavia 3D" a „Krvozber 3000". Takže bohužiaľ musím byť kritický a dávam len 3 šedivé vlasy Gilla Grissoma z desiatich.

Diskusia: http://blog.sme.sk/diskusie/1524199/1/Co-to-porobili-s-tym-CSI.html