piatok 14. januára 2011

Ako sa (do)blogovalo na sme.sk

Keď som sa registroval pred dva a pol rokmi na blog.sme.sk, vôbec som nečakal, že mi to vydrží tak dlho. Pokiaľ si pamätám, mal som pripravený iba jeden článok a bol som zvedavý, čo to spraví. Niečo to spravilo, takže potom, čo som si našiel svoj štýl, fungovalo to celkom dobre a prinieslo mi to slávu, peniaze (nejakých 14 euro) a zľavu na Long Island Iced Tea. Oveľa zábavnejší príbeh ale je, ako som na SME blogovať prestal.

Pilierom blogu na SME je totiž takzvaný kódex blogera. Pod týmto honosným názvom sa ukrýva nič nehovoriaca zmes akýchsi pravidiel, spolovice to pripomína učebnicu etickej výchovy pre prvý stupeň základných škôl a spolovice pioniersku prísahu, a to celé vyzerá ako by to dali písať prvákovi na Právnickej fakulte v Sládkovičove. Tento kódex, okrem technických informácií, ktoré sú ľahko kontrolovateľné a verifikovateľné, obsahuje ale aj čarovné formulácie, ktorými sa tvorca tohto dokumentu snažil formovať samotný obsah článkov, ako napríklad „neodporúča sa uverejňovať články, ktoré by mohli vyvolať verejné pohoršenie“. To je potom každému jasné, len treba prísť na to, že čo znamená „neodporúča sa“, „mohli by“ a najmä „verejné“ a „pohoršenie“ a ako má autor článku vedieť, čo by mohlo, alebo nemohlo vyvolať verejné pohoršenie. Keďže posledný vykladač kódexu odišiel na duchovnú púť na Prednú Horu, zostala táto neľahká úloha na administrátoroch blogu.

Človek je ale nedokonalá bytosť a aj admin je len človek (aj keď veľa z nich si to nemyslí), jeho rozhodnutia sú ovplyvnené mnohými okolnosťami – sympatiami, antipatiami, svetonázorom, inteligenciou, zmyslom pre humor, schopnosťou porozumieť písanému textu, zvýšeným cholesterolom a podobne. Čo som si tak trochu uvedomil už vtedy, keď mi článok o fajčení, ktoré som ale neprezieravo označil ako „prdenie“, presunuli na súkromný blog s uvedením dôvodu „potenciál vyvolať verejné pohoršenie“ (to som si musel samozrejme dožiadať, je predsa nemysliteľné, aby admini zdôvodňovali presuny článkov sami od seba).

Frekvencia uverejňovania mojich článkov sa potom znižovala, keďže vynútená autocenzúra ma demotivovala a  rozmýšľanie o tom, že či slovo „hovno“ nepobúri Cyrila Jemnocitného a narážka na homosexuálny pohlavný styk nespôsobí psychickú ujmu Etele Úzkoprsej. A mohlo mi napadnúť, že keď metaforické prdenie môže v hlavách adminov SME spôsobiť verejné pohoršenie, čo asi môže spôsobiť článok, kde sa spomínajú kurvy a sranie, a to navyše úplne nemetaforicky. Preto je asi prekvapivé, že zo začiatku nespôsobil nič, len si tam tak na titulke visel, akoby ani nebol internetovým výstrelom z Auróry k rozpútaniu genocídy. Teda tak ho pochopil istý česko-slovenský bloger. Podľa neho odsek článku, ktorý pojednáva o tom, že vo fiktívnej postapokalyptickej budúcnosti by súčasné celebrity boli s najväčšou pravdepodobnosťou obeťami násilných vrážd, môže niekoho inšpirovať k streľbe v biznis centre. Čo ho k tomu viedlo, neviem, asi to myslel dobre, alebo to bola jediná téma, ku ktorej sa, okrem témy použitia cvičených makakov v indickom vesmírnom programe, ešte nevyjadril. Samozrejme s týmto fascinujúci psychologicko-kriminologickým poznatkom sa nadšene utekal podeliť do diskusie, ktorú ja volám „bonzujte adminom“ (oficiálne má slúžiť na riešenie problémov s blogmi a diskusiami, no väčšinou slúži blogerom na to, aby kolegiálne natreli iných blogerov, že porušili kódex, vďaka tomuto hujerizmu majú potom admini menej roboty a hujerovia dobrý pocit, že pomohli, takže je to win-win). Z týchto dôvodov som túto diskusiu ignoroval, no teraz som sa zúčastnil, keďže nemám rád, keď sa o mne niekde hovorí, a ja tam nie som.

To je ale vedľajšie, lebo medzitým sa už diali iné veci – štvorčlenná adminská veľrada na čele so slovutným Oberadminführerom Karolom Sudorom totiž v čase, keď som už ja článok nepovažoval za ohrozenia schopný, keďže naďalej na titulke visel a visel, už rozhodovala, čo s mojou osobou ako blogerom. Keď si dovoľujem písať také ohavnosti a navyše tam vôbec nespomenúť potraty, cirkev alebo Fica. Rozhodli sa a poslali mi tzv. poslednú výstrahu pred vyradením z výberu článkov. Teda to aspoň tvrdil Herr Oberst v diskusii. Keďže som ale ja žiadnu výstrahu neobdržal, spýtal som sa kedy a kam mi to bolo poslané a logicky kedy a kam mi boli poslané tie ostatné výstrahy, keď teda táto bola posledná. Na čo mi odpísali, že to omylom poslali niekomu inému a že to teda poslali ešte raz (a ono fakt, už o nejakých 5 minút som to dostal), ale to už sa Oberst rozhodol, že mi ukáže, že je... ehm, teda má väčšie prirodzenie, ako ja, a uviedol, že aj tak ide môj blog mimo výber. Keďže si ale nebol istý, či má fakt väčšie prirodzenie, tvrdil, že to je kolektívne rozhodnutie Reichstagu, no a štyria admini (vrátane fräulein Holinovej) už dokopy musia mať väčšie prirodzenie, ako ja. Neviem, čo tým chcel povedať, lebo mne je dosť jedno, či ma kopne do gúľ jeden človek na základe svojho samostatného rozhodnutia, alebo sa najprv štyria dohodnú, ktorý to bude. Odôvodnil to ale tým, že som napísal do internej blogerskej diskusie niečo ako „tým si (rozumej: česko-slovenský bloger) zo mňa spravil latentného zabijaka, s čím sa nestotožňujem a kto má iný názor, zaslúži si guľku do hlavy“. Uznávam, že toto by asi cenu Bernarda Blacka o sarkazmus roka nevyhralo, ako zámienka na vyradenie to podľa mňa ale neobstojí. Odhliadnuc od toho, bol som vyradený z výberu ešte predtým, než som dostal „výstrahu pred vyradením z výberu“ (aj to len preto, že som si ju sám vyžiadal). Takže blogeri, ktorí ešte blogujete a ste vo výbere – pozor. Články môžete mať aké chcete, ale radšej si dávajte pozor, čo píšete v internej diskusii.

S chápaním irónie a s chápaním všeobecne je to ale u adminov blogu SME ešte horšie, lebo ako odpoveď som napísal, že akceptujem ich rozhodnutie, no vďaka spôsobu jeho realizácie vyzerajú ako idioti a čo je horšie, česko-slovenského blogera som nazval komsomolcom. A to som nemal robiť, lebo členka Einsatzadminkomanda Holinová mi odpísala, že keď ešte raz nazvem niekoho (na neverejnej blogerskej diskusii) idiotom a komsomolcom, tak mi zrušia celý blog. Voči čomu som sa ohradil, lebo ja som vyjadril názor, že admini blogu iba vyzerajú ako idioti, nie že nimi naozaj sú. Pochopiteľne som ale neodvolal označenie komsomolec, lebo, ako som už spomínal, je najpríznačnejšie. Niekde tam ale asi zase nastal problém s pochopením textu, lebo následne mi bol zamedzený prístup do tejto diskusie, kam má podľa slov adminov vraj prístup úúúplne každý bloger. Na druhý deň mi bol už zmazaný celý blog, t.j všetky články, čo ma trochu mrzí, lebo bola otrava ich sem znovu nahadzovať.

Zhrnutie tohto celého je teda nasledovné:
  • blog mi bol presunutý mimo výber blogu sme.sk z dôvodu, že som v neverejnej diskusii použil iróniu,
  • následne mi bola doručená výstraha, že môj blog môže byť presunutý mimo výber blogu sme.sk
  • bol som upozornený na možnosť zrušenia celého blogu, ak ešte raz nazvem niekoho idiotom (čo som ani predtým nespravil) a komsomolcom (čo som predtým spravil),
  • aj keď som nikoho idiotom a komsomolcom už následne nenazval, lebo sa to z dôvodu, že mi bol odopretý prístup do predmetnej diskusie ani technicky nedalo, bol mi zmazaný celý blog,
  • nikde v kódexe blogera neviem nájsť niečo, čo by sa dalo priradiť k vyššie uvedeným štyrom bodom.

60 komentárov:

  1. Pri slove kurvy mi sám od seba spadol kus klobásy z pizze. Som pohoršená!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Budes mat menej citatelov, to je vsetko. Kazdopadne, kto chce si ta najde. Inak okrem tvojho blogu, tie na sme uz davno nesledujem. Nie je preco...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na blog na sme.sk chodím už len veľmi zriedka, väčšinou cez RSS mojich obľúbených blogerov, ale vďaka tejto kauze som objavil aj teba a som rád! Už si v mojom RSS tiež, takže neprestaň verejne pohoršovať. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Stava sa. Nehan adminov a radsej sa tes, ze budes mat volnost a aj tvoji skalni si ta najdu. Na bloxme si si vybudoval meno, teraz budes mat volnost pri pisani. Je jasne, ze admini vela krat nastvu, ale tak to je. Neobzeraj sa dozadu a chod dopredu. Vela zdaru!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ľubo, žiaľ nie si vôbec jediný človek, ktorý zásadne nechápe princíp slobodnej spoločnosti. SMEblog je súkromné médium, ktoré si môže určovať svoje pravidlá a tie následne svojvoľne vysvetľovať. Je to úplne v poriadku. Vôbec nemá zmysel diskutovať o tom, či máš pravdu ty, alebo admini. VŽDY majú pravdu admini, ako zástupcovia vlastníka. Toto ti píšem ako človek (a bloger na sme), ktorý má u adminov len o niečo málo pozitívnejšie hodnotenie, ako máš ty.
    .
    Ako som napísal aj do tej bonzáckej diskusie: SME je vynikajúci portál a držím im palce. Rovnako, ako držím palce autorom, pre ktorých je tento portál priúzky a tak-či onak sú odtiaľ odídení. Nie jednota, resp. úplne zbytočné polemiky o tom, či vlastník má právo "cenzurovať" svoje médium, ale win-win riešenie je najlepšie. Oni si zachovajú úroveň, o ktorú im ide a ty si zachováš svoj štýl inde. TOTO je najlepšie riešenie pre všetkých. Pre SME, pre Teba a aj pre nás, čitateľov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vlastník média má právo určovať a meniť pravidlá (s rizikom, že bude pôsobiť neseriózne). Rovnako má čitateľ/užívateľ právo komentovať toto počínanie a polemizovať o ňom (s rizikom, že nič nevyrieši). Slobodná spoločnosť funguje oboma smermi :o).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tibor, ale ja ten princip chapem, akurat s nim nesuhlasim. A o pravde to byt tiez nema, lebo ta je vysoko subjektivna. Tento clanok ma jediny ucel, a to vysvetlit, preco mi bol zruseny blog tak, aby som to nemusel vysvetlovat kazdemu jednotlivo.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A este samozrejme oboznamit so zakulisim tych, ktori sa zlakaju moznostou tam blogovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. a ja idem oboznámiť svoj reader s týmto tvojim novým pôsobiskom :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no teda, ja som tusila, ze ten blog o plesni v opere niekoho nakrkne, ale som nepredpokladala, ze akurat ta cast o celebritach ako lovnej/skodnej.
    mi to pripada ako vyhovorka zo strany adminov(?).
    no nic, my s manzelom ta budeme citat aj tu :).
    tak nech sa dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja to vidím tak, že súkromná blogosféra síce poskytuje blogerovi PRIESTOR, ale on poskytuje blogosfére zadarmo OBSAH. Keď si to blogosféra v zastúpení svojich adminov neváži, bude ľutovať viac než ten bloger, ktorý si koniec-koncov nájde priestor aj na slobodnejšom médiu. Lebo ja verím, že je ČO si vážiť - pokiaľ ide práve o tých najlepších blogerov, a tí sa poznajú podľa kvalitných textov a/alebo podľa astronomickej návštevnosti. Ľubo zabával tisíce čitateľov, ktorí (aj) vďaka nemu na ten smeblog chodili - a už nebudú. Škoda bude na strane smeblogov, nie na jeho.
    Podľa mňa je blogovanie na súkromnej blogosfére v istom zmysle obchodný vzťah, partnerstvo, a v takom majú byť pravidlá a kódexy dodržiavané obojstranne, pretože to signalizuje istý vzájomný rešpekt. Ale smeblogy už niekoľko rokov ukazujú, že rešpekt vyžadujú, ale nevracajú. To nie je správna cesta, no im to asi nateraz stačí, pretože sebavedomie očividne prevyšuje sebareflexiu a dlhodobú víziu. Ale ak im to vyhovuje, budiž. Mnoho ľudí však hovorí, že smeblogy sú kvalitatívne tragicky nízko a tých skutočne dobrých blogerov je tam veľmi málo - a bohužiaľ aj takýmto spôsobom stále ubúdajú. Nuž, kto chce kam, ani mu tam nemusíme pomáhať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ako autora toho kódexu ma pobavil hlavne ten prvák na právnickej v sládkovičove a to, že som odišiel na prednú horu :)))
    Inak autor plače na zlom hrobe, trebárs "verejné pohoršenie" nie je termín, ktorý by vymysleli admini, ale termín z trestného zákonníka. Ak niekto nechce rozumieť takýmto pojmom a chce, aby tam čo ja viem boli konkrétne vymenované pohlavné orgány a spôsob ich obnažovania, ktorý sa považuje za verejné pohoršenie, tak to nie je človek, o ktorého by sa SME išlo potrhať, aby preň písal. A ak kódex spôspôsobil, že takýto človek z blogovo odišiel na vlastný piesoček, tak kódex splnil presne ten účel, na ktorý bol napísaný :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ako bolo uvedene - komsomolske zmyslanie :)

      Odstrániť
  13. No, tak z 8 blogov na blog.sme.sk, z ktorych som odoberal vsetky clanky cez RSS uz funguje de facto len 6 (dalsi konciaci je G. Sipos).
    Tym cesko-slovenskym bloggerom je J. Scobak?

    Pan Bella, ale ved tu nie sme svedkami situacie, ked autor zverejnil clanok a hned, ako ho admini zachytili, bol upozorneny na porusenie kodexu s vystrahou, pretoze v clanku pouzil pohorsujuci slovnik. Je dost pravdepodobne, ze admini mali precitany clanok prominentneho bloggera este v den, ked bol zverejneny a sudiac podla sledu udalosti popisovanych v tomto clanku, ak im mozeme verit, tak par dni sa nic nedialo a asi s tym velky problem nemali. Nasledne dianie posobi dost divnym dojmom a netvarme sa, to odkazujem aj p. Pospisilovi, ze ak si robi sukromnik co chce (zjednodusujem), tak sa to nemoze obratit v konecnom dosledku aj proti nemu (znizena citanost, mensia doveryhodnost, odradenie potencialnych kvalitnych bloggerov od blogovania na blog.sme.sk). Cize ano, nema zmysel polemizovat o tom, ci majitel ma pravo cenzurovat. Urcite ma. Ale polemizovat o tom, ci je to spravne a hlavne vyhodne pre neho sameho, tak to by sme aj mohli.

    Posledna vec: dufam, ze nick dick riddick sa nestrati z diskusii na sme.sk a vybrali.sme.sk. Vtipnych rozumnych ludi s nadhladom je tam totiz asi ako vegetarianov medzi Inuitmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. cele mi to pripada trochu kokotske. a k Perohryzovi: z vyliceneho sa mi skor zda, ze to nesposobil samotny kodex, ale trochu nestastne postupy pri jeho uplatnovani...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. no, a dalsi z najlepsich blogerov na SME bol odideny. Uz ich zostava velmi malo.

    Mimochodom, tebou spominany cesko-slovensky bloger je v podobnych aktivitach velmi aktivny, a niekeho to az hranici s vtipnostou. Nemozem si pomoc ale slovo komsomolec na neho proste sedi.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Perohryz: ze pojem verejne pohorsenie je pojem z trestneho zakona je sice pekne, akurat ze ten ho nedefinuje (inak sa tento pojem spomina este v x inych zakonoch, ale tiez bez definicie), takze tato skutocnost mu nedava ziadnu relevanciu.
    Tu mas nieco z vykladu "Pojem „verejné pohoršenie“ je tzv. neurčitým právnym pojmom. Skutočnosť, či konanie vzbudzuje verejné pohoršenie, treba posudzovať podľa konkrétnych okolností – t.j. miesta, času a spôsobu konania. Nemožno paušálne konštatovať, že určitý druh konania vzbudzuje verejné pohoršenie, bez ohľadu na okolnosti tohto konania – napr. miesto, čas alebo spôsob tohto konania."
    Takze ak mate vy niekde zadefinovany tento pojem, tak ste na Slovensku asi jedini, v tom pripade sa ale neodvolavaj na trestny zakonnik. Ale tvoje pravne vyklady boli vzdy trochu insitnejsieho charakteru (naposledy ten k zakonnym licenciam k vyhotovovaniu obrazovych zaznamov), neber to ako urazku, radsej sa venuj novinarcine a pravo prenechaj tym, ktori sa v tom vyznaju.
    Okrem toho porusenie kodexu nebolo zjavne dovodom, preco mi bol zruseny blog, nicht wahr?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. heeeej! :)
    si myslis ze nam citatelom len tak niekam ubziknes!? :D
    one, uz vidim ako sa budu certit ked tvoje clanky budu permanentne na vybrali.sme.sk :D

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ehm, ktora cast toho blogu mala potencial vzbudit verejne pohorsenie? podla mna jedina pohorsujuca je samotna skutocnost, teda okolnosti, za akych sa ono podujatie uskutocnilo.
    a, perohryz, zaujimave, ze si sa sem prisiel obhajovat. ved v sme o takych blogerov nestojite, tak nerozumiem, preco tu hadzes perly sviniam :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anorwen: No on sem prisiel obhajit kodex blogera tym, ze napisal, ze definicia pojmov z kodexu blogera je v trestnom zakonniku. Ako vtip nic moc, ale na odlahcenie diskusie celkom dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. jaaaaj...

    no ale stale neviem, ktoraze to bola ta pohorsujuca cast. inak zaujimave, ze by podla oneho blogera (fakt je to scobak?) mohol ten jeden odstavec podnietit strelbu v obchodaku... ja si myslim, ze mnozina ludi citajucich tvoj blog a mnozina ludi schopna SKUTOCNE strielat v obchodaku do celebrit nemaju prienik. teda mne by napriklad nenapadlo, ze by to mohol byt nejaky navod. ale mozno som len menej chapava :D

    OdpovedaťOdstrániť
  22. vtipne je momentalne sledovat vybrali.sme.sk, rubrika kultura :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. cakam na dalsi clanok TU.
    A nie tam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. chýba tu clanok o Christovej a jej reklame na zubnu pastu ci co to bolo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Fiha, mas pravdu, idem ho pohladat.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ale vlastne nie, ved tu je: http://lubonemes.blogspot.com/2011/01/otazka-mesiaca-ake-je-zamestnanie.html

    OdpovedaťOdstrániť
  27. boha...ked to clovek takto cele cita...takto to zakomplexovane spravanie sa uzkej skupiny ludi vyznieva este vtipnejsie ako tvoj posledny blog na sme...a ked si predtavim ako si teraz hovoria akych maju velkych (hmmm tu to vlastne mozem napisat - takze sa ospravedlnujem ale neodolal som) vtakov (najma Mrs. H.) tak sa mi az slzy do oci tlacia... ;)))

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Zaujimave. Aki ste tu vsetci spravodlivi... a ako taki urazate ludi, ktorych v podstate vobec nepoznate... zaujimave.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. No vsak Ty si admin... a ked Ti to nevadi... hm. Mas skvele publikum.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Admin nie som a aj keby, tak som si ziadne urazky nevsimol a keby som si aj vsimol a bol by som admin, tak by som to nechal tak, ved nech si kazdy hovori, co chce a zodpoveda za to sam, ved sme dospeli, ne? Okrem toho podla mojich skusenosti, clovek je najviac urazeny, ked mu povedia pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. spravodlivy som nikdy nebol...a ani nechcem byt...nikam to nevedie...vacsina ludi ta ma potom sice rado..ale kaslem ja na takych ludi...a myslim si ze autor to opisal vierohodne...avsak narazil na nabuchane ego par vyvolenych (nastastie nie vyholenych lebo to by dopadol asi horsie a uz by mozno ani nepisal - bohuzial) ktori sa tiez nikoho nic nepytal a konali ako uznali oni za vhodne...tak snad sa ja ich teraz nebudem pytat ci mozem povedat svoj kriticky nazor na nich...

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Lubo, keby si tolko nemudroval, tak by si vedel, ze karma na blog.sme.sk vyjadruje mieru verejneho pohorsenia tym-ktorym autorom a clankom. Takze citatelia ti vlastne dali jasny signal, ze po citani tvojich clankov nevyhnutne nasleduje intenzivne objimanie sa so zachodovou misou a vies ako sa hovori - Vox Populi, Vox Dei. A kto v tejto aferke reprezentuje Vox Dei, priemerne vnimavy citatel po kratkom zamysleni snad odvodi aj sam.

    P.S.: Admini blog.sme.sk, autori a spoluautori kodexu blogera a dalsie celebrity, ako sa vam pacil ples v opere? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Som rad, ze si spat! No pohorseny by niekto mohol byt aj z clankov propagujucich homosexualitu ale nie su, lebo su tolerantni. Tak preco nemozu tolerovat tvoj prejav? Dvojity meter a pokrytectvo. FUJ

    OdpovedaťOdstrániť
  34. luborg, ešte jeden zadoček tu chýba .)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ten "Cech" ani nechape vyznam slova "nadsazka". podla mna o to ide v lubovych blogoch. ani by som nemyslela, ze tak skvely zmysel pre humor, moze niekomu prekazat. som pohorsena! suchar jiri

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Mne sa náhodou veľmi páči, že keď zo SME BLOGY, či jak sa tá "právna inštitúcia" volá, odíde dobrý bloger, začnem ho sledovať :)) tak to bolo aj s Anet a tak je to aj tu :) milujem správnu iróniu a tento článok ma dostal, 100 bodov. Idem lúskať ďalej.

    K inštitúcii SME sa nevyňadrujem, lebo k nej nemám povedať nič dobré, a starká vždy hovorili, že keď človek nemá čo dobré povedať, nech radšej mlčí. Aspoň sem-tam :)))

    Jennka

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Nič to, aj http://nemes.blog.sme.sk je celkom dobrý blog!

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Keďže sa zjavne pohybuješ v časových slučkách, po najbližšej registrácii na blog.sme nezabudni poriadne zálohovať.

    Zaujímalo by ma, či admini odškodnili blogera, ktorému posielali Tvoje výstrahy/výstrahu. Publikovať článok "Ako som s nasadením vlastného života zachránil 3 deti, 4 psov, 2 mačky, krokodíla domáceho a makovú štrúdľu z horiaceho domu" a následne dostať od adminov výstrahu, to by mohlo otriasť aj silnejšou povahou.

    Zároveň týmto vyzývam adminov na blog.sme, aby zrušili blog Patrika Tkáča. Okrem toho, že nadpisom posledného spotu propaguje akúsi zvlčenú či zvlčilú akciu, opisuje tu spôsob, akým sa v treskúcej zime zbavoval exkrementov. Už vidím zástupy, ktoré sa inšpirujú a výlučkov sa budú zbavovať po vzore svojho guru. Keďže na pól je ďaleko a draho, na jar zasvieti slniečko, napadaný sniežik roztaje a celá naša krajina bude zasratá. Mor, týfus a cholera.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Mňa tiež vyradili, ale ešte dávno asi pred dvoma či troma rokmi, keď sa začalo vyraďovať. Teda bol som v prvej vlne vyraďovania, ak sa to tak dá nazvať. Pýtal som sa prečo, dlho predlho no nik mi neodpovedal. Napísali mi len, že som niečo porušil a ak som sa spýtal čo, tak napísali, že to je individuálne. Teda ani sami nevedeli povedať prečo. Vôbec neľutujem. Akonáhle ma vyradili prestal som v podstate blogovať, lebo to nemá veľký zmysel, nakoľko čítanosť klesá a motivácia tiež. Asi pred mesiacom som nostalgicky napísal adminovi, nech mi celý blog zruší čo spravil v okamihu. Je smutné, aká "politika" tam vládne a hlavne smutné je to, že sa riadia dokumentom, ktorý nemá hlavu ani pätu

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Nechyba: http://lubonemes.blogspot.com/2011/01/sidliskove-supermarkety.html

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Ach, uz mam dusu na mieste, nasla som ta :)))
    No co k tomu dodat... maminka, pan reziser a admin ma vzdy pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. no netancujes skverdens, tak ta vyradili. ale to je hadam lepsie, najlpesie veci su vzdy underground.

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Tibor to napisal jasnejsie ako slnko :-)

    Tie reci o "poskytovani obsahu" a obchodnom vztahu. HEHEHEHEH :-) ma to logiku ale: suhlasis so vstupom na sukromny SMEsocek, co je obvykle to iste ako ked posles fotografie do sutaze (a neprecitas si podmienky) a potom sa stazujes, ze usporiadatel ich vyradil ba co viac, urobil dokonca akusi vyberovku "priemernych". Je to dobry argument avsak to poskytovanie obsahu je jednostranne dobrovolny akt. SME.sk tu nic negarantuje :-) snad dava akysi prislub, ze sa redakcny system nerozsype a ak nahodou sa komusi bude cosi pacit, tak to mozno prejde aj kamsi dalej ako po blog.sme.sk :-)

    Fixacia nespokojnych "bloggerov" na blog.sme.sk v suvislosti s pojmami ako karma (vase legendarne K+, ktoreho sa neviete zbavit ani mimo sme.sk), ci vyber na titulku je dlhorocna a neuveritelna groteska :-) pricom kazdy jeden prepina pri tychto dvoch slovach az do nepricetna. Pritom staci VYBER chapat ako subjektivny, zaujaty vyber VLASTNIKA media. Samozrejme to iste plati o tolko oplakavanu "titulku".

    Ani jeden neplace, ze mu "zrusili" cely blog (ano, myslim VSETKO, nie jeden clanok) alebo, ze mu snad nieco "porobili" s clankami, ktore zamerne vydava mimo titulky. Nenasiel som jedineho, ktory by si povedal, ze kasle na titulku, kasle na vyber ci karmu a posnazi sa vybudovat meno len a len "zospodu".

    Ale tych, ktorym ublizili "vyradenim" z titulky, tych akoby zhadzovali.

    OdpovedaťOdstrániť
  44. No tak tu si. Chýbali mi tie tvoje články

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Tesim sa, ze sme ta tu zase nasli:)
    Jediny problem mam s tym, ze mi to tu pripada trosicku menej prehladne. Nedalo by sa napriklad na uvodnej stranke zobrazovat iba nahlady clankov, aby sa ich tam voslo viac a clovek nemusel scrollovat az mu prostrednicek odpadne?

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Lenka: no ak sa to da, tak som neprisiel na to, ako... Znizil som akurat pocet clankov na jednej stranke, aby bolo menej skrolovania. Ale inak na bocnej liste mas linky na jednotlive clanky, tak cize nemusis skrolovat az dole, ked nechces citat ten najnovsi.

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Lenka + Luborg - ja mám na svojom blogu perexy. Robí sa to v nastaveniach blogu, musí sa zmeniť HTML template... najprv sa enablujú widgety a potom sa do kódu vloží to správne... len už neviem čo to bolo a kde som to našla :-) Skúsim pozrieť, či to nájdem. Po anglicky sa perex povie nejako ináč a už som to zabudla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  48. vlastne nie... kecám... asi si zle pamätám a tuším to medzitým zjednodušili (ja som zo začiatku musela čarovať s HTML a zložito tvoriť perex).
    Luborg, musíš sa pozrieť, či pri novom poste pri wysiwygu (Compose) máš takú ikonku, ktorá vyzerá ako roztrhnutý papier!
    teda, určite ju tam máš... no a tá funguje tak, že ti rozdeľuje článok na perex a telo! takže kde uznáš za vhodné, vložíš klikom tento predel - a voilá - PEREX JE NA SVETE :-)
    samozrejme nezabudni potom publish post ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Aha, mas pravdu, funguje to. Ja som to hladal logicky hladal v nastaveniach - uverejnovanie. Blbe je, ze to musim teraz menit pri kazdom clanku manualne, no co uz.

    OdpovedaťOdstrániť
  50. no hej, spätne to bude trochu makačka, ale potom už pohoda :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  51. aj mne sa to stalo a to som len spomenul niekoľko historických faktov a následne som si za tým v diskusii stál. Ibaže sa to týkalo homosexuálov a čiže chránenej elity SR

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Mne sa sme.sk nikdy nepáčilo. Vždy sa mi tam niečo zdalo byť príliš komplikovane urobené alebo to pôsobilo ako hrozný bordel. Popravde, tuším všetkých mojich obľúbených som spoznala asi až po ich odchode zo sme :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Jani, to máš absolútne rovnaké skúsenosti, ako ja :-)

    zo sme.sk som vždy mala zmiešané pocity - sem tam mi niekto povedal, aké skvelé články tam sú, ale keď som sa snažila nejaké nájsť, väčšinou som narazila iba na armádu netalentovaných grafomanov a zakomplexovaných komentátorov, ktorí sa očividne vo svojom živote priveľmi nudia.

    A chrobákov truhlíkov. A bonzákov. A celé divadlo pod taktovkou "musím sa vyjadriť ku všetkému aj keď o tom hovno viem".

    Otras. Plejáda ľudskej ohavnosti a zbytočnosti - som rada, že tí najlepší odchádzajú, takto ich môžem čítať bez ujmy na zdraví.

    OdpovedaťOdstrániť
  54. ...tak ako to popisujes sa zachovali dost zvlastne a arogantne...admini stracaju zmysel pre humor...co nasvedcuje ze sme blog, ako casom takmer kazde podobne prostredie, sa presunul do svojho dekadentneho stadia...ach jo...

    Kazdopadne niektore useky tohto textu ma fakt pobavili..."Keďže posledný vykladač kódexu odišiel na duchovnú púť na Prednú Horu, zostala táto neľahká úloha na administrátoroch blogu. "

    Odôvodnil to ale tým, že som napísal do internej blogerskej diskusie niečo ako „tým si (rozumej: česko-slovenský bloger) zo mňa spravil latentného zabijaka, s čím sa nestotožňujem a kto má iný názor, zaslúži si guľku do hlavy“.

    OdpovedaťOdstrániť