Festival Pite fernet! nájdete ľahko - na danom mieste je veľa žltých billboardov, na ktorých je reklama na hádajte čo. Ak tipujete plastové medziokenné žalúzie, tak tipujete zle. Je tam fernet konkrétnej značky, čo je v podstate aj logické, keď sa to celé volá Fernet Stock summer neviemčo.

Zloženie interpretov je pestré - od ska-skupín (skapín?), cez Rytmusa až po headlinera - Davida Kollera (to je ten z Lucie, ten menej vlasatý). Ako prvý však vystupuje niekto, kto si hovorí Horská Chata. Mne to nič nehovorí, ale asi nie som sám, lebo na Horskú chatu pod pódiom poskakujú až dvaja chalani (zrejme príbuzní niekoho z Horskej chaty), až sa za Horskú chatu cítim trochu trápne. Ale celkovo nitriansky amfiteáter nevyzerá bohvieako preplnene, skôr naopak. Po Horskej chate nás privíta moderátor/konferenciér a najmä nám pripomenie, že máme piť veľa fernetu, lebo je zdravý, chutný a nemá žiadne kalórie. Navyše za x fernetov môžeme dostať hodnotné merchandisingové produkty, ako tričká, pršiplášť, mini-vuvuzelu a iné užitočné a esteticky pôsobivé predmety. Ja teda fernetu príliš neholdujem, preto skúšam iné alkoholické moky od firmy Stock, konkrétne hruškovicu, po ochutnaní ktorej sa rozhodnem, že pre dnešný večer bude výnimočne fernet asi najlepšia voľba. Teda, keď sa mi podarí vytiahnuť si zapadnutý jazyk a rozmotať prsty na nohách.

Ale to už prichádzajú Polemic, čo je fajn kapela, lebo dokáže zabaviť aj tých, ktorým ska pripadá ako keď žaba prdí do vody. Zrejme tento názor zdieľajú viacerí, lebo na rozdiel od Horskej chaty, je pod pódiom viac ľudí, než koľko by som spočítal na prstoch dvoch rúk. Polemikovia, napriek tomu, že už majú všetci asi 100 rokov, vedia urobiť celkom dobrú zábavu, že človek takmer aj zabudne, že si má ísť kúpiť ďalší fernet. Našťastie moderátor/konferenciér zvláda svoju funkciu dokonale a pripomína nám, že by sme si mohli dať napríklad fernet. Z toho fernetu človeku ale vyhladne, a na moje prekvapenie festival Pite fernet! ponúka pomerne bohatý sortiment občerstvenia. No, bohatú... je tam klobása, cigánska kuracia, cigánska bravčová, hot dog a to je asi všetko, no človeka aj tak poteší, že nemajú iba fernetové placky plnené fernetovo-citrusovým soté.

Ako ďalšia kapela nasledujú Ska2tonics. Alebo Skaprašupina? No, každopádne v názve je určite slovo Ska. A áno, hrajú ska. Zábava dole v kotli ale zase trochu viazne, takže moderátor/konferenciér sa snaží oživiť atmosféru svojimi breptami a zábavným súťažami, napríklad v pití fernetu na čas a pití fernetu na množstvo. A ani sa človek nenazdá, a zrazu je tma. A to už má prísť samotný slovutný Rytmus, preto sa zrejme pol hodinu nič nedeje, keďže umelec ladí. A fakt, Rytmus je tak dobre vyladený, že znie ako z rádia. Asi 85 sekúnd mi trvá zistiť, že to preto, lebo je to playback. Teda vlastne halfplayback - pesnička ide a do toho Rytmus prezentuje nejaké veľké životné pravdy a sofistikované rýmy (podrbaný-vydrbaný-zadrbaný). Nezabudne ani na edukatívnu a osvetový vložku, že nemáme brať drogy a piť alkohol, lebo sú zlé. Našťastie nespomenul fernet, lebo to by mu asi vypli mikrofón.
Okolo polnoci konečne prichádza Koller a čo ma prekvapilo, tak je strašne malý (zase nie ako Ažaltovič alebo Brian Molko, ale menší ako som si myslel). Ale hrá dobre, dokonca pod pódiom je asi 100 ľudí, ani neviem, odkiaľ sa tam zobrali. Kto by ešte nemal dosť, tak program pokračuje oldies diskotékou rádia Viva, ktorá trvá asi 55 minút, lebo presne o 02,00 hod. zaznie siréna, zhasnú svetlá a SBS-kári nás vyháňajú preč. Zrejme sa minul všetok fernet, alebo čo.

Zhrnuté: Fernet stock summer neviemčo je v podstate vydarená reklamná akcia, akurát nechápem, prečo za ňu pýtajú 8 eur a volajú to festival. Každopádne udeľujem šesť plastových pohárikov z desiatich.  

Pozor, celoranná úloha! Kto uhádne, koľkokrát bolo v tomto článku spomenuté slovo fernet, vyhráva polovicu karmy za tento článok. A to sa oplatí!

Diskusia: http://blog.sme.sk/diskusie/reaction_show.php?id_theme=1706035&page=1&id_reaction=13793237&action=show_reply_form