pondelok 15. augusta 2011

Multikultúrne obohatenie karpatského typu

Jedno z mojich najobľúbenejších diskusných klišé (teda okrem častého používania slova klišé) je veta „Nie som rasista, ale....“, za ktorou nasledujú dva typy tvrdení – buď rasistické (napríklad „Nie som rasista, ale tie čierne papule už mi idú pekne na nervy.“), alebo nerasistické. Preto je zbytočné toto používať na podporu svojich tvrdení, lebo vo výsledku je z toho v prvom prípade celkom pekný protivrav, a v druhom prípade je to tiež nanič, lebo podporovať nerasistické tvrdenia slovami o tom, že rasista nie som, je zbytočné. Toľko sémantický disclaimer, ktorý by bol tiež úplne zbytočný, ale mám pocit, že niektorí jedinci by nasledujúci text mohli vnímať ako rasistický a xenofóbny, miminálne tých niekoľko stoviek aktivistických pregrciavačov prisatých na cecku eurofondov. A to by bola veľká chyba. Lebo ja som známy optimista, sangvinik a otvorený človek, ktorý sa všade snaží vidieť len to dobré. Dokonca aj na cigánoch.

V poslednej dobe sa stretávame stále častejšie s pojmom multikultúrne obohatenie. Keďže na Slovensku všetko trvá akosi dlhšie, prienik týchto newspeakových mindžovín do našej zvrchovanosti a svojstojnosti je takmer nulový. Čo je fajn, ak ste napríklad taký nórsky hráč Call of Duty: Island Ops, ale v modernej, na želé, teda pardon - železných pilieroch postavenej Európe, takáto ignorácia je trestuhodná. Pritom, kultúry, z ktorých môžeme čerpať duševné, prípadne iné, bohatstvo, máme len tuto za rohom (niektorí obyvatelia, napríklad Malaciek doslova). Áno, mám na mysli našu asi najpočetnejšiu menšinu. Väčšina ľudí si pri slove Cigán predstaví iba pouličných predavačov značkových parfémov, alebo víťazov speváckych súťaží, pritom ich život a kultúra sú také bohaté. Veď posúďte sami:

Rómska architektúra

Architektonický štýl, typický pre Rómov, zvaný aj dereliktná moderna je unikátna v tom, že stiera rozdiely medzi mobilným a nehnuteľným obydlím, a to najmä vďaka neprepojenosti pozemku a stavby. Pri stavebných schopnostiach a možnostiach Rómov by bledli závisťou aj stavitelia egyptských pyramíd, a to aj pri porovnateľných administratívnych úkonoch – pyramídy sa stavali tam, kde určil faraón, rómske príbytky sa stavajú tam, kde učí vajda, alebo kde je práve voľné miesto). Často sa stáva, že na pozemku bez stavieb vznikne za krátky čas mnoho rómskych príbytkov, no známy je aj opačný extrém – z príbytku obývaného Indoslovákmi neostane ani základová doska. Čo sa týka použitých materiálov, jedná sa výlučne o prírodné produkty – kamene, drevo, hlina a fekálie. Dizajnová stránka architektúry je ťažko zaraditeľná do niektorého z architektonických slohov, no napriek tomu prekvapivo aj laik veľmi jednoducho určí rómsky pôvod obydlia, zrejme vďaka niektorým spoločným architektonickým prvkom – akým je napríklad satelitný tanier.

Hudba

Že Rómovia sú muzikálny národ je známy etnický stereotyp, ktorý sa do určitej miery zakladá na skutočnosti. Priemerný Róm ovláda tri hudobné nástroje – husle, cimbal a sekeru. Muzikológovia však prišli na prekvapivý fakt, a síce, že Rómovia majú iba dve hudobné skladby – pomalú a rýchlu, ktorej rôzne mutácie spôsobujú, že Rómovia pôsobia muzikálnejšie, než v skutočnosti sú. Tieto dve hudobné skladby však opisujú každodenný život Rómov od narodenia až do smrti, čím majú pre nich, aj pre nás veľký význam. Rýchla skladba, ktorej text v znení „hej hej hej, hop hop hop“ so svižným husľovým podmazom predstavuje súlož, zatiaľ čo pomalá, pripomínajúca nárek s textom „Jóóóóóó-oooooj“ a jeho variáciami zobrazuje neustálu rómsku nespokojnosť a chronické sťažovanie sa. Ako som už spomenul, keďže rómska hudba zobrazuje celý ich životný štýl, iné motívy ako párenie sa a natŕčanie ruky, rómska hudba obsahuje iba veľmi sporadicky. To isté platí aj pre modernú hudbu popových umelcov, ktorí sa za Cigánov vydávajú za účelom zviditeľnenia sa.

Gastronómia a životný štýl

Rómovia sú veľmi konzervatívni a až úzkostlivo ľpejú  na tradíciách, ktoré už často považujeme za zastarané – napríklad názor, že medzi obezitou a blahobytom je koeficient priamej úmery. V súlade s týmto princípom vychovávajú aj svoje deti, čo má za následok špecifický zjav niektorých jedincov, ktorý by sa dal popísať ako hybrid loga Michelinu, Jabbu Hutta a jemných párkov z Kauflandu. Tomu je uspôsobená aj strava, ktorá pozostáva z bravčového alebo psieho bôčika, kyslej kapusty a zemiakov. Vďaka svojej obrovskej nutričnej hodnote sa veľkej popularite tešia aj alkohol a cigarety. Podobne ako hmyz a niektoré vtáky, Rómov priťahujú pestré farby a lesklé predmety, čo sa odráža na ich odeve a doplnkoch. To však okrem estetickej funkcie, v synergickom efekte s ich hlučným prejavom, má aj praktický význam, Rómovia sú tak lepšie viditeľní, čo slúži jednak na identifikáciu medzi sebou a jednak pre nerómov ako signál na zvýšenie ostražitosti, lebo sa často stáva, že kontakt s etnikom je duchovne obohacujúci, no na druhej strane majetkovo ochudobňujúci. Napriek tomu by sme si ale z pohodlného, až komótneho životného štýlu Indoslovákov mohli veľa zobrať – napríklad ich bezstarostnosť, ľahkovážnosť, schopnosť relaxovať a nepremýšľať príliš nad svojím konaním a jeho dôsledkami a žiť tak povediac zo dňa na deň, to všetko by nepochybne prospelo nášmu duchovnu a telesnu v tejto neľahkej a hektickej dobe.


18 komentárov:

  1. Hodnotenie: 4 upoteni Krivosikovia z 10.

    Btw, Michelin Man ma aj svoje vlastne meno - Bibendum.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ako vtipny komentar na strednej skole. tlieskam, len tak dalej...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ty jedon rasista gadžovský akýsi :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyborne a trefne. ja tam rasizmus nikde nevidim...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. newspeakovska mindzovina :)))) !

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dick, len taký jazykový detail: slovo "ľpejú" mi neznie, čo napríklad "lipnú"?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nie, ľpejú je spravne, som sa kukal aj do slexu:
    ľpieť ľpie ľpejú nedok.

    kniž. zastar. lipnúť

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Prečo píšeš už len občas?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. paradny clanok ako vzdy. a Lubo, chceme od teba viac clankov ! nejak si v poslednej dobe polavil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kua, sak je leto...
    A toto ste uz citali?
    http://www.dailymale.sk/autor/Ľubo-Nemes

    OdpovedaťOdstrániť
  11. VZDĚLÁNÍ

    V ČR mají Romové rovný přístup ke vzdělání, a to jak k základnímu, středoškolskému i vysokoškolskému. Valná část Romů však stěží ukončí základní školu. Jedním z hlavních faktorů jsou chybějící motivace ke vzdělání z vlastní rodiny. Česká republika je často kritizována za to, že romské děti jsou umisťovány do speciálních škol. Pravdou ale je, že romské děti i přes veškerou snahu učitelů učivo na základní škole nezvládají. Proto je absolvování střední školy u Roma výjimečné a vysoké školy raritní.

    ZAMĚSTNÁNÍ

    V České republice je zajištěn volný vstup Romů na trh práce. Problém je v tom, že Romům chybí vzdělání, proto často mohou vykonávat jen pomocné práce.

    ZDRAVOTNÍ PÉČE

    V ČR je naprosto nediskriminační přístup Romů ke zdravotní péči. Kratší doba dožití je nepochybně dána špatným životním stylem většiny Romů, kteří trpí civilizačními chorobami více, než neromská populace.

    BYDLENÍ

    V České republice je dokumentována opakovaná snaha o integraci Romů v rámci bydlení. Bohužel, pokud se romská rodina přistěhuje do předtím klidného domu, obvykle nastává během několika týdnů pravý opak. Jednak v bytě bývá větší počet lidí, než je původně hlášených, jednak životní styl Romů vede k rychlé devastaci bytu a rušení ostatních nájemníků. Pravda je, že existují výjimky, ale těch je málo. Zajímavé také je to, že adaptabilní Romové sami odmítají bydlet v komunitě těch méně adaptabilních.

    Ak sa pytate na zdroj tychto rasisticko - nekorektnych, ale pravdivych tvrdeni, je nim Senatny vybor pre zdravotvictvo a socialnu politiku Parlamentu CR v reakcii na kritiku z brusele.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Poprosila by som kompletny zoznam Tvojich blogov. Na vacsine mam sice RSS, ale zjavne nie na vsetkych...dalo by sa??? dakujem ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nedávno som sa so zopár američanmi na jednom fóre rozprávala o našich rómoch. Jeden z nich mi povedal, že za takéto a podobné "politicky nekorektné" reči by ma u nich vyhlásili za rasistku. Spýtala som sa ho, odkedy je uvádzanie faktov v ich skutočnej podobe rasistické. Na to mi už neodpovedal.

    Myslím, že najľahšie sa kričí a ukazuje ľuďom, ktorí sa s tými "echt" rómami nikdy nestretli. Ja osobne by som volila terapiu šokom - nasťahovať im jednu rómsku rodinu do vedľajšieho domu. Potom by možno vetu tiež začali slovami "Nie som síce rasista, ale..."

    Ou, a dobrý článok. Veľmi rada ťa čítam, nastavuješ zrkadlo spoločnosti a ľuďom okolo - to je vždy fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Skoda ze sa Lubo nenarodil v osade, odtial by s pripojenim cez satelitny tanier urcite tiez takto pekne tvoril o gadzoch..

    OdpovedaťOdstrániť
  15. NO ide ti slina, odkesy si sa osamostatnil od multikuli Sme... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vyborne, ako vzdy .... hlavne ta cast o hudbe :):) Dakujem za pobavenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Nic proti ale toto je o rasizme. Je neferový výsmech. Ja mam rada romsku hudbu, (ked o nej pisete takto nic o nej neviete), mne nevadi ze su cigosi vyzrati z mastneho jedle (a Slovaci hadam nie su?), mne ten ich cirkusantsky styl nevadi. Co mi vadi na nich je to tapakovstvo. Sprosti nie su, ale pohnut ritou a rozumom je u nich nadludske usilie. Jedina mensina co neziada bilingualne skoly [aj ked ich potrebuje ako sol], nepodporuje nijako vychovu a vzdelavanie, neriesi problemy vo svojich komunitach. Jedine co chce su prachy, jedine co vie je vyplakavanie o vlastnej chudobe a zlych gadzoch. Cim viac sa im snazia bieli pomoct, tym je horsie. Logickym vychodiskom je potom ich ponechat samych na seba. Za tento nazor si hadam aj zasluzim oznacenie rasista/ludozrut v ociach nejakeho ludskopravneho aktivistu/darmazraca.

    OdpovedaťOdstrániť