streda 13. apríla 2011

Flašíkofci vará

Ďalšie nudné frflanie o tom, čo dávali v telke.

Relácie o varení (a žraní a pití) som mal vždy rád. Zistil som, že existujú dva druhy takýchto relácií. Jeden druh, kde sa varia jedlá, o ktorých by si človek aj vedel predstaviť, že si ich niekedy, keď bude mať čas a chuť a suroviny aj uvarí (nakoniec si neuvarí, lebo treba dojesť tie akciové párky z LIDL-a) a potom taký ten WTF druh, kde sa varia hľuzovky obalené v kaviáre a naskladané do vežičky a jedlo má francúzsky názov, ktorý zásadne končí na –ée. A to si človek neuvarí, lebo na to nemá – prachy, suroviny a náradie (crème brûlée sa za pomoci fénu urobiť nedá). Jedno majú ale vždy spoločné – varia tam ľudia, ktorí variť vedia, alebo aspoň to tak vyzerá.

V STV sa rozhodli ísť inou cestou. Neviem, či dôvodom bolo, že si povedali, že kuchárska relácia s ľuďmi, ktorí vedia variť je strašne nudná, alebo to robia z titulu verejnoprávnosti (verejnoprávnosť – povinnosť vysielať kultúrno-spoločensko-politicko-geografické informácie marginálneho druhu, inými slovami – chujoviny, ktoré takmer nikoho nezaujímajú). Každopádne na nedeľňajší podvečer zaradili „kulinársku“ „reláciu“ Tajomstvo mojej kuchyne, ktorú uvádza Kamila Magálová. Sarkasta by povedal, že tajomstvo tejto kuchyne bude asi v tom, že tam nikto nevie variť a cynik by zase povedal, že táto relácia vznikla iba ako osnova pre product placement spol. Dr. Mengele, teda vlastne Dr. Oetker, Mäspoma, Hotel Kamila, Tescoma, Decodom a Tami (case in point: Tatranská mliekáreň, odštepný závod nealkoholických nápojov Starý Smokovec, divízia Ľadové čaje vyvinula unikátny produkt – zelený ľadový čaj v Tetrapaku, s výťažkom z jedinečných čajových rastlín z podtatranských čajových plantáží, ktorý je vhodný na pitie ako aperitív, digestív, počas jedla a medzi jedlami, na bežný deň aj slávnostnú príležitosť; inak si teda neviem vysvetliť dôvod, prečo je tento produkt v každom druhom zábere, ibaže by Tami inú nealko slopanicu nevyrábala). Ale na tejto relácii je niečo viac. Áno, je zlá, nepodarená, amatérska, až dementná, ale takým tým telo a ducha osviežujúcim spôsobom, jednoducho taký Turecký Rambo medzi kuchárskymi reláciami.

Relácia je tematicky rozdelená na dve časti – najprv varí Magálová niečo, čo sa varieva v hoteli Kamila, ako nikdy nezabudne prízvukovať. Pre objektívnosť treba povedať, že Magálova variť viacmenej vie, len tie jedlá sú také... hm.... no... jednoducho nátierka, ktorej príprava spočíva v tom, že sa rozmixuje taveňák v čreve s paradajkou, to zvládne snáď aj Judínyová so Šoóšovou. Zaujímavejšia je druhá časť, kde varia hostia. Pôvodný koncept zrejme počítal s tým, že tam budú chodievať variť obyčajní ľudia (a tým nemyslím Matoviča & co.), len sa asi nikto neprihlásil, takže bolo potrebné povolať celebrity. Len je asi ťažké nájsť prienik množín celebrít, ktoré (i) sú zaujímavé, (ii) STV ich dokáže zaplatiť, (iii) chcú vystupovať v kuchárskej relácii, kde sa varí nátierka z bambina a (iv) vedia variť. Je preto logické, že sa musíme uspokojiť iba s niektorými z týchto elementov.

V ostatnej epizóde sa ale relácia prekonala, keď pozvala dve dvojice, a to Flašík + Flašíková (formerly known as Beňová) a Chren + Podzámska, čím získali úplne všetky štyri prvky, snáď okrem prvého a štvrtého. A varili sa ryby (to je ako kurča, len to pláva vo vode), takže Flašíkovci robili pstruhy a Chrenovci lososa. Pečené pstruhy sú rafinovaný recept – to sa ten pstruh musí nechať rozmraziť, dať piecť a potom vybrať z rúry. Navyše tú rúru musím predtým zapnúť.  Už to je dosť komplikované, ale pani Flašíková to ešte vyšperkovala, keď pstruhy naplnila slaninou a jedného dokonca orechmi. To preto, lebo pani Flašíková je vraj vegetariánka a slaninu neje. Tu musím oceniť edukatívnosť relácie, lebo som sa dozvedel, že vegetariáni jedia rybie mäso, akurát pri ňom nesmie byť slanina (ale môže byť pripravené aj v rovnakom pekáči ako slanina). Whatever. Nakoniec nakrájala na pstruhy červenú papriku a na jedného citrón, to aby rozoznala, ktorý je vegetariánsky a ktorý nie. Potom povedala, že keďže tieto pstruhy majú 200 – 220 gramov, tak sa pečú asi 20 minút. No ja neviem, podľa mňa mali minimálne po 223,8 gramu každý, ale v telke sa všetko zdá väčšie. Potom si ešte pripili s Kamilou, ale Flašíková povedala, že nepije a Flašík na to, že nepije len, keď je v telke. Ani som sa nestihol zamyslieť, napríklad, že v akom skurvenom štáte to žijem, keď niekto ako Flašíková bol zvolený do europarlamentu a niekto ako Flašík je multimilionár, lebo to už išli variť Chren+Podzámska. A to bolo ešte len virtuozita.

Keby ste nevedeli, kto je Chren a Podzámska, tak to sa vám nečudujem, no Chren je profesionálny tanečník a Podzámska 40-ročná/kilová vraj že herečka. Keď sa pýtate, že čo také dobré môže uvariť tanečník s anorektičkou, tak sa pýtate dobre a odpoveď je nič. Teda vlastne lososa so šalátom. Alebo skôr šalát s lososom. Alebo skôr listy šalátu, medzi ktorými je niekde ukrytá podkovička z lososa. Technologický postup je taký, že zoberieme veľa šalátu, natrháme, nakrájame, dáme na tanier, na to dáme lososa oškvareného na panvici a za priania dobrej chuti, spláchneme do záchoda. Navyše ak zveríme krájanie Chrenovi, tak je to robota na víkend a to do toho nezahŕňam prípadnú návštevu chirurgickej pohotovosti, a to už je losos aj po záruke.

Nakoniec rozhoduje porota o tom, ktoré z týchto jedál je lahodnejšie, krajšie a postavené do rovnejšej vežičky. A v porote sú tí najpovolanejší – Ihnačák, Magálová, Peter Džastin Topoľský, ktorý sa strieda s takým metrosexuálom, ktorého nepoznám. Pri Topoľskom nikto nevie, čím sa vlastne živí (okrem toho, že robí živú reklamu na tie otrasné košele), tak pri jeho mene hovoria, že to je „gourmet“. Pokúšal som sa zistiť, aký OKEČ má táto činnosť a či na jej vykonávanie treba koncesiu, alebo stačí ohlasovaná živnosť, no nič som nenašiel. Nevadí, keď gourmet, tak gourmet. V tejto epizóde mala porota mimoriadne ťažkú úlohu, lebo bolo treba určiť, ktoré jedlo bolo menej na hovno a zároveň tým neuraziť Flašíkovcov alebo Chrenovcov. Takže to strašne obkecávali, lebo väčšina ľudí keď klame, tak rozpráva viac, ako by mala. Preto ani neviem, či vyhral vegetariánsky pstruh alebo stratený losos a teda, či si poukážku na gulášové korenie od Mäspoma zobrali Flašíkovci alebo Chrenovci. 

23 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Muhahahaaaaaa. Nejak kozmickou zhodou okolnosti som onehda na obrazovke zazrel mojho najoblubenejsieho Fedora, ale kedze sa uz dost poznam a nerad upratujem rozbite televizory, radsej som to rychlo prepol.
    A predsa ma to dobehlo, predsa som sa dozvedel, preco bol Fedor v zabere a neboli pri nom prislusnici zboru vazenskej a justicnej straze.
    Vdaka, dick, zase je moj svet o nieco bohatsi - Fedor aj vari. Len skoda, ze nevari tak sikovne ako podnika, to by pri odrbavani prisad mozno otravil svoju pani manzelku a zase by som dva dni nevedel co od radosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. "Jedno majú ale vždy spoločné – varia tam ľudia, ktorí variť vedia, alebo aspoň to tak vyzerá."
    To si dovolím oponovať, bratia česi majú kúzelníka Jirku Babicu, ktorý nevie variť a aj to vyzerá, že nevie variť :) Ale ináč díky za článok a dúfam, že túto perlu archivujú v nejakom archíve STV.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ináč kam budeš prispievať, sem, alebo na Humno? Nech viem, čo mám checkovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No zatial aj aj, takze budes musiet checkovat obidve.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ale Fedor inak nevaril, len sa tam tak motal a snazil sa byt zovialny, asi ako vzdy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nevidela som, ale sudiac podla popisu, autori aj ucinkujuci nasadili latku poriadne vysoko.
    BTW, tajomstvo MOJEJ kuchyne su asi dvojrocne nanosy prachu hore na kuchynskej linke.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Takja by som dal cokolvek za to vidiet Flasikovu ako v nechtoch drzi suroveho pstruha!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. no ale vsak oni maju vo svojom bydle tu zbierku obrazov skapatych ryb... takze to asi nebude taka vynimocna situacia.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. BTW, koncesované živnosti už neexistujú - boli presunuté pod viazané živnosti :) ..inak, skvelý článok..bohužiaľ som tu reláciu videla.. musela som sa premáhať a by som to pozrela až do konca :(

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ach, škoda, že si včera nesledoval (alebo hej?) piknik klub. Za udatného moderovania Brychtovej a Nikodýma Flaškovci dávali k dobru rady o golfe - taká vystafka dostiženij, kde oni všade odpaľovali čokoľvek.
    Taky dobrý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Prave si to pozeram v archive STV. No po Tvojom komentari ma hned na zaciatku dorazilo upozornenie na obrazovke "V tomto programe sú umietnené produkty".

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Skvele napísané, paráda, a teda z toho vyplýva, že je fajn, ak takéto relácie existujp, keď si o nich potom môžem prečítať takýto Meisterstuck.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. doseriem sa, mladý muž, presne ste vyjadrili moje pocity, ktoré som prežívala pri prvom a aj poslednom vzhliadnutí tejto relácie.. bola to práve tá časť ako prudko robila tú delicatesu z bambino syra.. a ešte som mala zmiešané pocity z toho jej asistenta.. no bol to naozaj hlboký umelecký zážitok

    OdpovedaťOdstrániť
  15. co si budeme navravat, vsetci varia rovnake sracky akurat ineho vzhladu a nazvu, ktore by neskonzumoval ani salasnicky cuvac po dvojmesacnej hladovke. podobne su na tom relacie od oliviera a jemu podobnym, kde nad slamou prekladanou kompostom vsetci volkaju ako dedkova prasnica nad parenym srotom. nuz ale myslim si, ze frustraciu z tychto relacii hravo zazenie tlacenka s cibulou a pivom! nazdravie!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Lool tak toto padlo na úrodnú pôdu :) Ďakujem za rozveselenie, to už som to dnes chcela vzdať... ale ako vždy, tvoje články nikdy nesklamú :) super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pozrela som si tú reláciu z archívu a najtrápnejšia bola Podzámska, ktorá sa vkuse pozerala na papierik a zisťovala, či má dať v recepte, ktorého najťažšou časťou je zmiešanie medu, horčice a vína dve alebo tri lyžice tej horčice... 40 ročná žena s deckom a nevie "uvariť" ani jeden pos.atý šalát. Načo tú tam volali?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Vdaka clanku som si to pozrel. Najviac sa mi pacil moment
    http://www.stv.sk/online/archiv/tajomstvo-mojej-kuchyne?date=2011-04-10&id=44880
    21:58
    ked tam zacala tu solnicku onuchavat, dlho som sa tak nenasmial. Pripomenulo mi to dokumentarne filmy o primatoch :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ta relacia bola isto o nicom, avsak jej opis vyssie uvedeny je genialny
    dobre sa mi zacina den v praci

    OdpovedaťOdstrániť
  20. deliciozne skomentovana pseudo cooking-show pani magalovej kombinovanej s nejeditelnymi ingredienciami nasich celebnych ritiek, dikes!

    OdpovedaťOdstrániť